Vegetarisch Eten

vegetarisch eten

Waarom zou je?

Aan tafel

Vegetarisch is goed voor je. Er zitten bouwstoffen in die nodig zijn voor je lichaam. Net als in vlees, waar de laatste decennia steeds meer van wordt gegeten. En iets waar ‘te’ voorstaat is niet goed. Zo is het ook met te veel vlees, maar wat ga je eten als je een vegetarische maaltijd wilt serveren?  Hoe kun je lekker vegetarisch koken?  En waarom zou je?

Vegetarisch eten is gezonder voor je lichamelijk en geestelijk welzijn. Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen die vegetarisch of minder vlees eten gemakkelijker hun gewicht beheersen en actievere hersenen behouden.
De keuze voor meer plantaardig voedsel maak je meestal vanwege je gezondheid.
Welke manier van eten goed voor je is heeft te maken met:

  • je werk en bezigheden
  • de verschillende fasen van je leven
  • klimaat , seizoen en leefomstandigheden
  • welvaart, consumptiemaatschappij en reclame

Behalve de persoonlijke gezondheid zijn er ook veel voordelen voor het milieu en de voedselverdeling. Er zijn alarmerende berichten in de media die ons vertellen dat er met de huidige groei van de wereldbevolking een ernstig voedseltekort kan ontstaan.

Iedereen denkt na over de hedendaagse problemen zoals bijvoorbeeld de opwarming van de aarde, de wereld voedselproblematiek of de intensieve veehouderij en bio-industrie, maar hoe hiernaar te handelen?

Een oplossing voor bovengenoemde grootschalige problemen ligt in kleine dingen én recht voor je neus, namelijk: op je bord! Door minder vlees te eten is er meer landbouwgrond beschikbaar voor plantaardige voedselproductie, gaat de CO2 uitstoot omlaag en kunnen we  een meer duurzame wereld tegemoet gaan. Een dag per week het vlees vervangen door een plantaardig eiwitgerecht levert een net zo grote CO2 besparing op als één dag de auto laten staan.